Mentorluk Programlarınızda Etkileşimi Geliştirmenin 7 Yolu

Kurumsal mentorluk programlarının en yaygın türü, daha deneyimli bir yönetici/çalışan (mentor) ile daha az deneyimli bir çalışan (menti) arasındaki bire bir mentorluktur. Bununla birlikte, olağan çalışma disiplinlerinin/gruplarının dışında grup mentorluğu, akran mentorluğu ve tersine mentorluğun da faydaları vardır.

Mentorluk programlarını yürütmek kimi zaman zor olabilir. Başlangıçta sürecin benimsenmesi, mentor ve menti oranı dengeleri gibi konuların çözümlenmesi vardır. Daha sonra çiftlerin eşleşmesini sağlamak için gereken çalışmalar gündeme gelir. Kişileri eşleştirdikten sonra, hem mentorların hem de mentilerin programa bağlı kalmasını sağlamanın başka zorlukları olduğunu da görebilirsiniz.

Bilgi Kurdu’nun DNA Mentor platformunun devreye girdiği yer burasıdır. Mentorluk yazılımımız, mentor eşleştirmelerini otomatikleştirerek kurumunuza uygun bir mentorluk programı oluşturmak için gereken kaynağı önemli ölçüde azaltmakla kalmaz, platformumuz mentorlarınızın ve mentilerinizin etkileşimde kalmasını sağlamaya da yardımcı olur.

Bu makalede çalışanlarınızın mentorluk programlarınıza bağlı kalmasını sağlamak için en iyi 7 ipucunu bir araya getirdik. Bu 7 en iyi ipuucu listemiz, kişisel deneyim, deneme yanılma ve küresel olarak lider mentorluk programları yürütme konusunda deneyimli İK, eğitim ve gelişim yöneticilerinden gelen zengin tavsiyelerle derlenmiştir.

İşte başlıyor…

Mentorluk-Etkili-7-Yol

Mentorluk programlarında ilgiyi ve heyecanı baştan yüksek tutmak, programa olan sadakati artıracaktır.

1. Mentor ve Mentilerin Başlangıçta Motive Olduklarından Emin Olun

Evet, biliyoruz, bu çok bariz görünebilir, ama gerçekten verilecek mücadelenin yarısını oluşturuyor. Bir mentor veya menti, mentorluk planının başlangıcında motive olmazsa, ilişki boyunca bağlılığı sürdürmek önemli ölçüde zorlaşacaktır. Başlangıçtaki motivasyonu sağlamanız için önerebileceğimiz birkaç yol var. Bunlar:

-Mentorluk almanın tüm harika faydaları hakkında mentorları ve mentileri eğitmek,

Önemli ve ünlü mentorluk ilişkilerinden bazılarını vurgulamak (Mesela Stella Adler ve Marlon Brando, Sokrat ve Platon, Platon Aristo gibi),

-Özellikle kuruluşunuza mentorluk sunmanın temel nedenlerini özetlemek.

2. Mentor Eşleşmelerinizin Doğru Olduğundan Emin Olun

Mentorları ve mentileri eşleştirmek zor bir dengeleme eylemidir. Bu incelikli bir süreçtir ve bireylerin çok sayıda veriyi, demografiyi ve iç görüyü dikkate almasını gerektirir.

DNA Mentor‘da bu konuda işinize çok yarayacak araçlar sunuyoruz, çünkü dersimizi çok iyi çalıştık, tüm platformu sektörün deneyimli koç ve mentorlarından danışmanlık alarak tasarladık. Sürekli gelişen algoritmamız, hem mentorlar hem de mentiler için en iyi eşleşmeleri önermeye yardımcı olmak için veriye dayalı çeşitli eşleştirme algoritmaları kullanıyor.

DNA Mentor mentorluk/koçluk yazılımı İK yöneticilerinin hazırladığı ve seçtiği algoritmalarla, kişilerin tercihlerine göre en iyi eşleşmeleri önerir. Böylece kendilerine destek sağlayabileceğini en iyi hissettikleri mentoru/koçu seçme fırsatı verir. Mentor eşleşmelerinin doğru olduğundan emin olursanız, katılım çok daha kolay ve doğal bir şekilde olacaktır.

3. Kurumsal Bir Mentorluk Kültürü Oluşturun

Kurumsal mentorluk sürecinizin çalıştığından emin olmak için kuruluşunuz genelinde görünür olmasını sağlamanız gerekir. Standartları belirlemek, herkesin mentorluğun farkında olmasını ve mentorluğu aktif olarak teşvik etmesini sağlamak, daha büyük bir katılım ile sonuçlanacaktır.

Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Mentorları ve mentileri düzenli olarak referans verip tanıtın, herkesin mentorluk sürecine erişmesini (intranetinizde, epostalarınızda, sosyal alanlarınızda afişlerle vs.) ve ayrıca herkesin mentorluğun ne olduğunu anlamasını sağlayın. Bunlar size önemli ölçüde yardımcı olacaktır.

Bunun yanı sıra, bizi dört numaraya götüren mentorluk rol modellerine de sahip olduğunuzdan emin olun…

DNA-Mentor-Rol-Model4. Mentorluk Rol Modellerinizi Destekleyin

Mentorluk planlarınızı ve programlarınızı başlattığınızda, etkileşime giren ve bu harika fırsattan gerçekten en iyi şekilde yararlanan bazı çalışanlar olduğunu hemen göreceksiniz.

Bu kişilere göz kulak olarak onları desteklediğinizden emin olun. Bunlar sizin mentorluk rol modellerinizdir. Onları öne çıkartın, tebrik edin ve eğer böyle yaptığınız için mutlularsa, onları ve başardıkları hakkında kurum içinde anonslar yapın.

Mesela intranetinizde, büyük ofis toplantılarında ve e-postalarda alıntılar, referanslar ve röportajlarla başarılarını tanıtabilirsiniz. Deneyimlerin paylaşılması çoğunlukla insanlara ilham verir, katılımı teşvik eder.

5.En Tepeden Başlayın

Malumunuz, kurumsal bir projenize yöneticileriniz dahil değilse, kuruluşunuzdaki insanların mentorluğa (ve daha pek çok sürece) tutunmasını bekleyemezsiniz. Bu nedenle hepsinin ya mentorluk aldığından, başkalarına mentorluk veya her ikisini birden yaptığından emin olarak işe koyulabilirsiniz.

Kuruluşunuzdaki mentorluk kültürünü sağlamlaştırmak için kuruluştaki her lider aktif bir mentorluk ilişkisi içinde görülmelidir. Yapabiliyorlarsa, onları organizasyonda da rol modelleri haline getirmeye çalışın. Kuruluşunuzun direktör ve üst düzey yöneticileri, mentorluğun faydaları ve kurumlarına katkıları konusunda sürekli bir anlayış ve anlatıma sahip olmalıdır.

Bu sayede mentorluk kavramı kurumsal kültürünüz içinde yer almaya başlayacaktır.

6.Otomatik Hatırlatıcılarla Etkileşimi Sürekli Kılın

Bilgi Kurdu’nun mentorluk yazılımı burada yine size büyük bir yardım sunuyor. Geleneksel olarak, manuel olarak yürütülen mentorluk programlarının oldukça hızlı bir şekilde popülerliğini yitirmesine alışkınız. Çünkü ironik olarak, ‘iş’, mentorluk ilişkilerinin/sürecinin önüne geçiyor ve bireyler, toplantıları planlamayı ve mentorluk için zaman ayırmayı unutuyorlar.

DNA Mentor yazılımı ile, mevcut mentorluk durumlarına göre bireylere otomatik olarak hatırlatma e-postaları gönderiyoruz. Toplantı planlamaları, kendilerine atanan görevleri, okumaları veya seyretmeleri gereken kaynakları, gecikmiş veya yaklaşan hedefleri olduğunda, DNA Mentor platformu devreye girer, katılım ve devamlılığın sürekli olmasını sağlamak için hatırlatıcılar gönderir.

7. Süreci Mentor ve Mentiler için Kolaylaştırın

15 yıllık kurumsal yazılım danışmanlığımız süresince Excel elektronik tabloları ve Word belgeleri aracılığıyla süreçlerini, program ve planlarını yürüten birçok kuruluş gördük. Bu, birkaç nedenden dolayı günümüz iş dünyasına artık uygun olmaktan uzaktır. Katılım söz konusu olduğunda, her iki tarafın da mentorluk ilişkilerini yönetmesini kolaylaştırmalısınız.

DNA Mentor yazılımımız yine burada da devreye giriyor:

-Hem mentorlara hem de mentilere toplantılarını, gündemlerini, görev ve hedeflerini takip etmeleri için kullanımı kolay gösterge panoları veriyoruz.

-İK ekipleri için raporlamanın ne kadar önemli olduğunu da hatırımızda tutarak, çok çeşitli raporlar sunabiliyoruz.

-Ayrıca görüşmelerde mentorların/koçların paylaşmak istediği kaynakları da proje/görev/seans bazlı olarak saklayabiliyoruz.

-Mentorların-mentilerin birbirlerine geri bildirimlerini sesli olarak verebilmelerine olanak sağlıyoruz.

-Süreci, projeyi ve mentorları/koçları değerlendirip puanlama yapabileceğiniz harika bir anket arayüzü de platform içinde mevcut.

İşte karşınızda – kuruluşunuz genelinde mentorluk katılımını artırmanın 7 yolu

DNA Mentor mentorluk/koçluk yazılımının katılımı önemli ölçüde artırabileceğini ve yukarıdakileri başarmak için gereken iş gücünü azaltıp, tasarruf yaptıracağını da bir kez daha hatırlatalım.

DNA Mentor yazılımının nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız burayı tıklayın.

Kaynak: PushFar

Comments are closed.