Mentorluk Programları Nasıl Tasarlanır?

Mentorluk-Programları-Nasıl-Tasarlanır

Bir mentora sahip olmak, iş performansınızı ve genel iş tatmininizi artırabilir. Pek çok insan bir akıl hocasını nerede arayacağını genellikle bilmez, bu yüzden istekli bir akıl hocası bulmanın bir yolunun olması hem kişilerin kariyerinde ve de kurumlarda büyük bir fark yaratabilir. Bazı şirketler, çalışanları için mentorluk programları uygulayarak, gelecek nesillere mentor olarak hizmet etmek isteyen deneyimli profesyonellere doğrudan erişim sağlar.

Bu yazıda, çalışanlara fayda sağlayan bir mentorluk programının nasıl başlatılacağını ele alıyoruz.

Mentorluk programları nelerdir?

Mentorluk programları, deneyimli profesyonellerle daha fazla deneyim kazanmak isteyen bireyleri, kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olabilecek becerileri öğrenme ve geliştirme fırsatları sağlamak için birbirine bağlar. Mentorluk programları genellikle kolejler ve üniversitelerle, profesyonel büyümeyi ve gelişmeyi teşvik eden kuruluşlar tarafından tercih edilirler. Mentor-menti (danışan-danışmanlık alan) ilişkisine dahil olan her iki kişi de genellikle hedeflerini ve değerlerini destekleyici ve saygılı bir şekilde paylaştıkları için fayda sağlar.

Bir şirket çalışanları için bir mentorluk programına yatırım yaptığında, bu kuruluş becerilerini öğrenmek ve geliştirmek isteyenlere olan bağlılığını gösterir. Başarılı bir program, her beceri seviyesinden ve yaştan bireyler arasında başarıya erişmek üzere daha fazla fırsat yaratabilir. Giriş seviyesi çalışanlar kariyerlerinde daha yüksek seviyelerdekilerden çok şey öğrenebilirler, ancak bu öğrenme süreci burada durmaz. Mentorlar da genellikle, özellikle farklı nesillerden bireylerle çalıştıklarında, mentorluk hizmeti verdikleri kişilerden öğrenebileceğini fark ederler.

Bir mentorluk programı uygulamak, her yerde bulunmayan benzersiz bir fayda olduğu için, bir işletmeyi işe alımlar için daha çekici hale getirebilir. Bu programın kurulması, şöyle ek avantajlar da sağlayabilir:

  • Çalışanları yukarı taşımak ve kariyerlerini ilerletmelerine yardımcı olmak için fırsatlar geliştirmek
  • Çeşitli beceri seviyelerinde çalışanlar arasında güçlü ilişkiler kurmak
  • Yetenekli bir çalışanın deneyimlerini ve bilgilerini başka bir kişiyle paylaşma şansı sağlamak
  • Farklı becerileri, yetenekleri ve kariyer olanaklarını keşfetmek
  • Giriş seviyesi ve üst düzey çalışanlar arasındaki klişeleri yıkmak

Mentorluk-Programlarına-Nasıl-Başlanır

 

Mentorluk programlarına nasıl başlanır?

Çalışanlar için bir mentorluk programı kurarken, başarı şansınızı artırmak için bu adımları takip edebilirsiniz.

1.Programın amacını belirleyin.

2.Programı kimin kullanacağını belirleyin.

3.Mentorluk hedeflerini belirleyin.

4.Mentorluk modeline karar verin.

5.Potansiyel mentorlardan destek isteyin.

6.Bir iletişim sistemi kurun.

7.Program hakkında farkındalık yaratın.

Şimdi bu başlıkları biraz detaylandıralım:

  1. Programın amacını belirleyin

Başarılı bir mentorluk programı oluşturmanın ilk adımı projenin amacını belirlemektir. Bu amaç, kuruluşun hedeflerine ve onu kullanacak çalışanların seviyelerine bağlı olacaktır. Örneğin, ekonomik olarak dezavantajlı kişilere fırsatlar sağlamaya odaklanan bir şirketin, böylesi bir geçmişten gelip başarıya ulaşmış kişileri birbirine bağlama hedefi olabilir. Çoğu durumda, bir mentorluk programının genel amacı mesleki gelişimi ve büyümeyi teşvik etmektir. Özel kuruluşunuzun ihtiyaçlarını karşılamak için hedefi daraltmak, programı bundan yararlananlar için daha faydalı hale getirebilir.

DNA Mentor ile tasarlayacağınız mentorluk programlarında tüm projelerin amaç-görev ve hedeflerini belirleyebilir, buna uygun mentor/mentileri seçebilirsiniz.

  1. Programı kimin kullanacağını belirleyin

Amacınızı tanımladıktan bir sonraki adım, kuruluştaki hangi çalışanların bu kaynağı kullanma olasılığının en yüksek olduğunu belirlemektir. Bir mentorla çalışmak isteyenler genellikle işlerine tutku duyan ve kariyerlerinde ilerlemek için fırsatlar arayan alt düzey çalışanlardır. Programı kullanan çalışanlar büyük olasılıkla işlerine, şirkete ve hedeflerine yatırımı kendilerini yatırım olarak hissedeceklerdir. Yönettiğiniz çalışanlar arasından, deneyimlerini paylaşabilecek ve profesyonel büyümeyi teşvik edebilecek bir mentorla ilişki kurmakla ilgilenmesi muhtemel bireylerin bir listesini oluşturun.

DNA Mentor platformu ile ister tek tek ister grup halinde belirleyeceğiniz mentileri, mentorlarla farklı şekillerde eşleştirebilirsiniz.

  1. Mentorluk hedefleri belirleyin

Mentorluk programınızda kolayca izleyebileceğiniz hedefler tanımlamış olmalıdır. Örneğin, programın ilk yılında, kuruluş içinde altı mentor-menti ilişkisi kurulmasına yardımcı olabilecek bir hedef belirleyebilirsiniz. Özel hedefleriniz kuruluşun boyutuna ve kaç tane istekli mentorunuz olduğuna bağlı olacaktır, ancak programın başarısını belirlemek için izlemeye devam edeceğiniz objektif hedefler oluşturmak çok önemlidir.

  1. Mentorluk modeline karar verin

Birçok mentorluk programı bire bir model kullanır, ancak kullanabileceğiniz tek seçenek bu değildir. Ayrıca, bir mentorun belirli bir beceriyi öğrenmek ve geliştirmek isteyen bir grup birey ile çalıştığı grup mentorluğunu teşvik eden bir program da ayarlayabilirsiniz. Kendi kendine yönlendirilen mentorluk, bireylerin bir program yöneticisi tarafından eşleştirilmek yerine kendi başlarına bir mentor aramaya başlamalarını sağlayan, düşünebileceğiniz başka bir modeldir. Kuruluşunuz, öz motivasyonu yüksek çalışanları işe almak üstünde duruyorsa, kendi kendine yönlendirilen bir mentorluk programı kültürün bu yönüyle uyumlu olabilir.

Eşler arası mentorluk, kariyerlerinde daha gelişmiş biriyle çalışmak yerine, birbirlerinden öğrenebilecekleri gibi çalışanlara da fayda sağlayabilir. Hatta her birey için daha etkili bir deneyim sağlamak için çeşitli stiller içeren bir karma model kurabilirsiniz.

DNA Mentor içinde ister İK tarafından atanmış, ister bireyler tarafından kendi belirledikleri kriterlere göre seçilen mentorlar ile karma modelde çalışan projeler yürütebilirsiniz.

  1. Potansiyel mentorlardan destek isteyin

Başarılı bir mentorluk programının istekli mentorları olmalıdır, bu nedenle sürecin bir sonraki adımı, öğrendiklerini başkalarıyla paylaşabilecek kuruluş içindeki profesyonellerden destek istemektir. Mentorlar genellikle kariyerlerinde yükselmiş ve çeşitli beceri ve yetenekler geliştirmiş üst düzey profesyonellerdir. İyi bir akıl hocası da iyi iletişim becerilerine sahip olmalı, becerilerini başkalarına öğretebilmek, tecrübelerini aktarabilmek için zamana sahip olmalıdır. Bu desteği e-posta yoluyla talep edebilir veya iyi mentorlar olacağını düşündüğünüz kişilerle bir toplantı ayarlayabilirsiniz.

  1. Bir iletişim sistemi kurun

Mentorların birlikte çalıştıkları kişilerle iletişim kurmanın kolay bir yoluna ihtiyacı vardır, bu nedenle programa katılan herkes için kolaylaştırılmış ve etkili bir iletişim sistemi kurmak önemlidir. Bazı şirketler iletişim kurmak için e-posta kullanırken, bazıları da bireylerin destek istemesine, toplantılar planlamasına ve takip bilgileri göndermesine izin veren yazılımlar kullanır.

DNA Mentor programı, bu iletişimi hem e-posta hem de platformun içindeki buna özel alanlarda yürütmektedir.

  1. Program hakkında farkındalık yaratmak

Bir kuruluş için mentorluk programı geliştirmenin son adımı, herkesin bunu bildiğinden ve sunulan kaynaklardan yararlanabileceğinden emin olmaktır. Şirket çapında bir e-posta gönderimi veya intranette yayınlar, çalışan mola alanlarında, yemek yerlerinde el ve duvar ilanları dağıtılması, herkesin gereken bilgileri aldığından emin olmak üzere yapılacak minik toplantılar atılabilecek adımlardan bazılarıdır.

İnsanlar mentorlarla çalışmak için kaydoldukça, programı daha da geliştirmek ve kullanacak kişilerin ihtiyaçlarını karşıladığından emin olmak için geri bildirimler isteyebilirsiniz.

DNA Mentor içinde gerek proje, gerek mentorlarla ilgili geri bildirimleri almak üzere özel olarak yapılandırılmış gelişmiş bir anket sistemi kullanabilirsiniz.

Alıntı Makale: PushFar

Comments are closed.