Kurum İçi İletişim Portalı Nasıl Seçilir – DNA PORTAL

Kurumsal Portal Yazılımı Nasıl Seçilir?

İntranet ve ekstranet (extranet) uygulamaları şirket çalışanlarının, tedarikçilerin, bayilerin, ve diğer sosyal paydaşların gerekli bilgi, doküman ve uygulamalara güvenli bir şekilde ulaşmalarını ve paylaşmalarını sağlayan kurumsal portal yazılımlarıdır.

Kurumsal portallar bilinen tarayıcı teknolojisine dayanarak nihai kullanıcılara işletme bilgilerine yönelik “tek duraklı gezinti” sunmaktadır. Kurumsal portal yazılımlarının özellikleri arasında genellikle şunlar bulunur:

  • Bir portal yoluyla son kullanıcılar, bir kuruluş dahilinde veya İnternette mevcut olan, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış bilgilere kolaylıkla erişebilirler.
  • Kullanıcılar arama yapabilir, kategoriler arasında gezinebilir veya içeriğe dayalı olarak dinamik bilgilere “abone olabilirler”.
  • Portallar aynı zamanda kullanıcılara daha iyi karar verebilmeleri için verileri anlamlı hale getirmelerine yardımcı olan analitik araçlara da (raporlar gibi) erişim sağlar.
  • Kurumsal portalları kullanmak için bir öğrenme eğrisi olması normaldir. Bunun yanında Yahoo gibi popüler internet portallarına aşina olan kullanıcılar için öğrenme eğrisi bulunmamaktadır.
  • Kurumsal portallar nihai kullanıcılara verileri alma ve analiz etme yetkisi vererek destek personelinin üzerindeki yükü azaltmakta, kurumsal karar vermeyi iyileştirmekte ve müşteriler, işletme ortakları ve tedarikçiler dahil güvenlik duvarının ötesindeki kullanıcılara işletme bilgilerine erişim sağlamaktadır.

Beklendiği gibi türden kurumsal yazılım sağlayıcısı, rekabeti hayli yüksek olan bu piyasaya girmek için yarışmaktadır. Sektöre yeni girenler, kendilerine kanal açacak yeni teklifler geliştirmek için yarışırken, mevcut iş zekası (BI – Business Intelligence) aracı satıcıları ve belge yönetim çözümü satıcıları kurumsal portal alanında rekabet etmek için ürünlerini yenilemekte ve yeniden konumlandırmaktadır. Bir dizi ürün halihazırda piyasada bulunmaktayken, her biri optimum kurumsal portal modeli uygulamasını sunduğunu öne süren çok daha fazlası da yoldadır.

Bu mevcut rekabet ortamında, bilgi teknolojileri (BT) ve insan kaynakları (İK) uzmanları reklamları aşıp, gerekli işlevsellik temelinde çeşitli teklifleri değerlendirebilecekleri bir temel / çözüm bulma ihtiyacı duymaktadırlar.

Oldukça kısa bir süre içinde kurumsal portal modeli, hem BT uzmanları hem de önde gelen endüstriyel analistler tarafından, kullanıcıların karar vermek için ihtiyaç duydukları işletme bilgilerine bağlanma problemi konusunda en çok ümit vadeden çözüm olarak kabul edilmiştir.

Bilgi Kurdu’nun sunduğu DNA Kurumsal Yazılım Ailesinin bir üyesi olan Kurum İçi İletişim Portalı – DNA Portal™, şu anda “yukarıdaki sayılan temel koşulların” hepsini karşılayan çok esnek ve gelişmiş bir çözüm sunmaktadır.

Tepeden tırnağa açık ve dinamik bir kurumsal portal çözümü olarak geliştirilen DNA Portal , çok katmanlı olarak dağıtılan bir mimariden ve kuruluşların İnternetin olanaklarını gerçekleştirmesine imkan tanıyan bir araç setinden oluşmaktadır.

DNA Portal, nerede saklandığına bakılmaksızın kullanıcılara geniş bir bilgi yelpazesine erişim sağlamakta ve konuma bakılmaksızın ilgili bilgilerin bütün kullanıcılara zamanında ve güvenilir bir şekilde teslim edilmesine imkan tanımaktadır.

EÖğrenme & Kurumsal İletişim Portalı

DNA Portal’IN BAZI ÖZELLİKLERİ:

  • SELF-SERVİS ERİŞİM – Standart İnternet tarayıcıları yoluyla bilgiye erişim
  • MERKEZİLEŞTİRİLMİŞ YÖNETİM – Tek bir noktadan bütün kurumsal bilgilerin kontrolü
  • SORUNSUZ ENTEGRASYON – Mevcut teknolojiyi ve bilgi varlıklarıyla birlikte gelişim
  • ÖLÇÜLEBİLİRLİK – Dağıtık yapıda çalışan çok katmanlı mimari
  • GÜVENLİK – Her bir içerik nesnesi için kullanıcıya özgü izinler
  • EKSTRANET DESTEĞİ – Kamuya açık veya özel erişimli bilgi alanları
  • MOBİL ARAYÜZLER – Tüm cihazlardan sorunsuz erişim
  • OYUNLAŞTIRMA – Portal kullanımınızı arttırmak üzere eğlenceli yollar

PORTAL SEÇİMİNDE KULLANILABİLECEK TEMEL ÖZELLİKLER – KOŞULLAR

BT ve İK Yöneticileri İçin: Aşağıda hem bir kurumsal yazılım olarak genel haliyle portal seçiminde, hem de DNA Portal içindeki 10 temel koşul – özellik paylaşılmıştır. BT ve İK yöneticilerinin Kurumsal Portal seçimlerini bu kriterlere göre yapmaları, hem zamandan hem de kaynaklardan büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır.

KOŞUL 1: KULLANIM KOLAYLIĞI

Kurumsal portalın en büyük faydalarından biri ve portalın başarısı için en önemli gereklilik, işlenmiş bilgileri eğitim almamış kullanıcılara kolay bir şekilde sunabilmesidir. Tipik bir kurumsal çevrede, belgeler, raporlar, hesap tabloları ve resimler gibi kullanışlı bilgiler ağın herhangi bir yerinde, yerel sabit disklerde, hatta nihai kullanıcıların bilgisayarlarının masaüstünde veya departman internet siteleri veya ftp sitelerinde bulunabilir. En kullanışlı bilgilerin bazıları kurumsal veri tabanlarında veya anabilgisayar eski sistemi veya bir ERP ortamı gibi bir bilgisayar uygulamasından gelen çıktılarda bulunabilir. Bilgiler genelde e-posta veya grup yazılımı yoluyla dağıtılmaktadır. Bu bilgilere erişime yönelik otomatik bir araç bulunmadığında kullanıcılar ne yazık ki bu bilgilerden yararlanamamaktadırlar.

DNA Portal, eğitim almamış kullanıcı için tasarlanmıştır ve işletme bilgilerini bulmayı bir İnternet tarayıcısını kullanmak kadar kolay hale getirmektedir. ‘Yahoo’ kadar tanıdık bir arayüze sahip olan standart bir tarayıcı teknolojisi kullanmaktadır. DNA Portal kullanıcıların, hangi uygulamanın veya kullanıcının oluşturduğunu veya ağda fiziksel olarak nerede bulunduğunu bilmek zorunda kalmadan kategoriler arasında gezinmelerine imkan tanır. Buna ek olarak, ihtiyaç duydukları bilgiye ulaşmak için basit sözcük aramaları yapmaları, ilgisiz bilgi yığınını azaltıp, yalnız görme yetkisine sahip oldukları bilgileri görmeleri sağlanır.

Son olarak, DNA Portal, basit HTML, JavaScript veya en yeni dinamik CSS sayfaları gibi kullanıcının kendi istediği tarayıcıyla sisteme erişebilmesi için, tarayıcının yetkinliklerine otomatik olarak uyarlanan arayüz teknolojisine sahiptir.

KOŞUL 2: EVRENSEL BİLGİ ERİŞİMİ

Kurumsal bir portalın bir işletmenin hayati bilgilerine yönelik bir pencere işlevi görmesi için, nihai kullanıcıların ihtiyaç duydukları bütün bilgi kaynaklarına geniş erişim sağlamalıdır.

DNA Portal, raporlar, Word belgeleri, hesap çizelgeleri ile veri küplerinden, güvenlik duvarının ötesindeki video ve ses dosyaları, e-postalar, canlı yayın (podcast gibi, akan finans verileri gibi) kaynaklarına kadar mümkün olan en geniş iş zekası nesnelerini destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Yetkilendirmeye tabi olarak, kullanıcılar herhangi bir yerde oluşturulan, yapılandırılmış bilgilere (raporlar, veri sayfaları, dijital kütüphaneler gibi) ve yapılandırılmamış bilgilere (Word veya PDF belgeleri gibi) tam erişime sahip olurlar.

Güvenliği sürdürmek için DNA Portal, kullanıcıların doğrudan portala veya başka bir uygulama yoluyla yalnız izinli oldukları bilgilere erişimlerine izin verir.

KOŞUL 3: RAPORLAMA

Etkili bir kurumsal portal, nihai kullanıcılara mevcut en geniş bilgi nesnesi yelpazesini sunmanın yanı sıra kullanıcıların aldığı bilgilerin güncel olmasını da sağlamalıdır.

DNA Portal ile kullanıcılar, daha önceden hazırlanmış bir raporu açmak kadar kolay bir şekilde, arka plandaki uygulama hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadan, yalnızca bağlantılara tıklayarak dinamik olarak parametrik raporlar oluşturabilir ve en yeni raporları görüntüleyebilirler.

Bu güçlü teknoloji, mevcut olarak rapor yönetimi yazılımı şirketlerinin sunduğu, yalnız belirli bir raporlama ortamında oluşturulan raporlara dinamik erişim sunabilen teknolojiyi aşmaktadır.

DNA Portal bunun için, rapor ve sorgulamalar gerçekleştirmekten sorumlu küçük ve oldukça portatif bir Parametrik Rapor Uygulaması kullanır. Buna ek olarak, verilerin bulunduğu veri tabanlarına bağlanır ve rapor taleplerinin yanı sıra kullanıcı adı, şifre, tarih veya zaman kısıtlamaları gibi parametreleri alabilir. Son kullanıcılar tarayıcılarından, tanımladıkları parametrelere dayalı şekilde rapor güncellemelerini bile programlayabilir ve uygulama tamamlandığında bildirim alabilirler.

KOŞUL 4: GENİŞLETİLEBİLİRLİK

Tipik olarak, portal yazılımlarını satmaya çalışan şirketler, üçüncü parti geliştiricilerin dışarıdaki hizmetlerini çağıran farklı uygulamalarını bir İnternet sitesine gömmelerine imkân tanıyarak, kurumsal portal hizmetlerini “çağrılabilir” hale getirir.

DNA Portal, tarayıcı dışında hiçbir masaüstü yazılımı gerektirmeyen, tamamen standartlara dayalı bir üründür. DNA Portal, Java APIler gibi program niteliğinde arayüzler sağlar. Kurumsal portalları üçüncü parti uygulama ve verilerine entegre etmeye yönelik açık standart olarak Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML)’ni kullanır.

Bilgi Kurdu’nun stratejisi, sunduğu yazılımlarla iş zekâsı uygulamaları arasındaki açığı doldurmaktır. Örneğin, DNA Portal’ın herhangi bir İnsan Kaynakları yazılımıyla web servisleri aracılığıyla entegrasyonu, kurum içi personel ve eğitim yönetiminde karar destekleyici verileri daha kolay bir şekilde paylaşmalarına imkan tanımaktadır.

Ayrıca DNA Portal, Bilgi Kurdu tarafından sunulan DNA LMS ve DNA AdvanTEST ile entegre çalışarak, çok kapsamlı bir Eğitim Portalı haline de gelmektedir.

Bir eğitim portalında bulunması gereken standart özelliklerin yanında, kuruma özel hale getirilebilen modüler alt yapı sadece DNA Kurumsal Yazılım Ailesinde bukunmaktadır.

KOŞUL 5: İŞ BİRLİKÇİLİK

Son kullanıcılar, işletme bilgilerinden azami değeri almak için bu bilgileri işletmedeki diğer kişilerle iş birlikçi bir şekilde paylaşabilmelidir. Diğer bir deyişle, hem bilgileri seçilen kullanıcılara veya gruplara “yayımlayabilme” hem de başkaları tarafından gönderilen ilgili bilgilere “abone olabilme” yetkisi verilmelidir.

DNA Portal, hem yayımlama hem de abone olmak için kesin bir işlevsellik sağlar.

Yayımlama kanadında, nihai kullanıcılar DNA Portal havuzuna bilgi gönderebilirler, hangi kullanıcıların veya grupların bilgiye erişme izni olduğuna ilişkin sınırlamaları tanımlayabilir ve belgeye öncelik getirebilirler. Daha sonra uygun gruba (örneğin, Kuzeydoğu Bölgesel Satış) veya rapora (örneğin, Envanter) “abone olan” bir kullanıcı,abonesi olduğu nesnenin gönderildiğine dair bildirim alır. Bilgiyi doğrudan nesneye yönlendiren bir bağlantının gömülü olduğu bir popup duyuru şeklinde veya nesnenin kendisini eklenti olarak (bildirim e-posta ile yapılırsa) alırlar.

Yetkilendirilmiş nihai kullanıcılar, tarayıcı yoluyla geri alınabilen İnternet bazlı bir yönetim uygulaması kullanarak bilgi paylaşımını kolaylaştırmak için kendi gruplarını oluşturabilirler.

DNA Portal içinde yaratılan tartışma alanlarında (forum), pek çok farklı konu tartışılabilir, yorumlanabilir ve oylanabilir.

KOŞUL 6: UYARLANABİLİRLİK

Her bir kuruluşun ve her bir son kullanıcının ihtiyaçlarını karşılaması için kurumsal portalın uyarlanabilir olması gereklidir.

DNA Portal ile uyarlama terimi sadece kullanıcıların tarayıcıdaki içeriği (ör. Kurumsal başlıklar) düzenleyebilecekleri kişisel bir ortam yaratma kavramının ötesine geçmektedir. Aslında DNA Portal toplu uyarlamaya imkan tanır; yani kurumdaki nihai kullanıcılara kullanıcı adı ve şifrelerine dayalı olarak kişiselleştirilmiş içerik sağlama yetisine sahiptir.

DNA Portal yöneticilere kuruma yönelik kurumsal portal çözümünün uyarlanmasında büyük bir esneklik sunar.

Yöneticiler şunları yapabilirler:

  • Farklı kullanıcı gruplarına özel görünüm sunma (departmana, coğrafi bölgeye vb. göre düzenlenmiş)
  • Çevrimiçi saklanan bilgilerin düzenlenmesi için kullanılan kategorileri ve etiketleri uyarlama
  • Belge arama için kullanılan anahtar kelimeleri belirleme.

Bir yönetici (veya kullanıcı) izinleri tanımladığında DNA Portal dinamik olarak bir kullanıcının güvenlik ve erişim kontrolüne dayalı uyarlanmış İnternet sayfalarını yapılandırır. Aynı zamanda tarayıcı arayüzünün görünümünü ve yarattığı hissi de kurum içi kullanıcılara farklı, güvenlik duvarının ötesinde kurum dışından sisteme erişen müşteriler veya tedarikçiler için de farklı bir görünüm sunabilir.

DNA Portal’ın kişisel sayfa yetkinlikleri, kullanıcıların tanıdık bir tarayıcı/portal formatında (Yahoo ve diğer İnternet portalları gibi) ihtiyaç duydukları bilgilere ilişkin kişiselleştirilmiş görünümler oluşturmalarına imkan tanır. Sadece rapor çıktısı ve statik nesneler sunan portalların aksine DNA Portal kullanıcıların kişisel görünümler, abonelikler ve yeni içerik ve/veya kritik verilere ilişkin bildirimler oluşturmalarına imkan tanır. Son kullanıcılar içerik üzerinde dinamik sürükle / bırak eylemi ile sayfa düzeni üzerinde yerleşim kontrolüne sahiptirler.

DNA Portal – Bilgi yönetim ve kurum içi iletişim platformudur

KOŞUL 7: PROAKTİFLİK

Gelişmiş bir kurumsal portal, kullanıcıların işlerini daha iyi yapmalarına yardımcı olacak en son haberler ve bilgilerden haberdar olmaları konusunda proaktif olmalarına imkân tanıyan bir altyapı sunar.

DNA Portal’ın Duyuru & Görev Ajan’ı kullanıcıların abone olup bildirim aldıkları abonelik hizmetleri sunmaktadır. Dağıtım ve etkinlik bildirimleri, ilgili etkinlikler meydana geldiğinde kullanıcıları bilgilendirir. Kullanıcılar Duyuru & Görev Ajan’ı kullanarak zamanlanmış işler veya raporlar tamamlandığında, bir kategorideki içerikler değiştiğinde, bir unsurun yeni bir sürümü yayımlandığında ve mevcut bir unsur güncellendiğinde haberdar edilmesini talep edebilirler.

DNA Portal’ın Duyuru & Görev Ajan’ı kullanılmasının yanı sıra, DNA Portal’ın kategoriye dayalı tarama yetkinlikleri fazla çaba olmaksızın bir kullanıcının proaktif kalmasını sağlayabilir. Tüketici İnternet portallarının (Örn:Mynet gibi), kullanıcılara İnternette bilgi bulma konusunda farklı seçenekler sunduğu gibi, DNA Portal da aynı esnekliği işletme içi bilgi tüketicilerine sağlar.

Son olarak, DNA Portal kullanıcıları hızlı bir şekilde ilgi alanlarında geçerli iş zekası nesnelerinin listelerini oluşturan anahtar kelime aramaları yapabilirler. Aramalarının bir parçası olarak, kullanıcılar nesne türü (ör. hesap tablosu, rapor, Word belgesi, resim dosyası vb.), oluşturulduğu tarih ve DNA Portal kategorisi ve etiketi gibi meta veri sınıflandırmalarına göre buldukları nesneleri filtreleyebilirler.

KOŞUL 8: GÜVENLİK

Kurumsal portalın önemli özelliklerinden biri de erişime açık bütün iş zekâsı nesnelerinde güvenliğin uygulanabilmesidir. Nesnelere ayrı ayrı güvenlik atama ihtiyacı yönetimsel bir sorun yaratma potansiyeline sahip olsa da, DNA Portal sorunu bir kuruluşun mevcut kimlik doğrulama stratejisine (örneğin, bir İK uygulaması için oluşturulmuş olanlar) entegre ederek çözmektedir.

DNA Portal, güçlü kurumsal seviye güvenliğinin uygulanması için BT’ye kontrol ve esneklik sağlayan bir kimlik doğrulama yapısı içermektedir. Kurumun mevcut kimlik doğrulama alt yapısı da kullanılarak, tek noktadan giriş yöntemiyle (single sing-on), DNA Portal kaynaklarına erişim mümkündür.

İş zekâsı nesnesi seviyesinde izinlerin uygulanmasına ek olarak, kurumsal portal, IP veya tarayıcı bazlı olarak tüm kurumsal ağda güvenlik uygulayarak kurumsal bilgilere izinsiz erişimi önleyebilmelidir.

DNA Portal, güvenlik duvarı dışındaki tarayıcılara şifrelenmiş bilgi gönderip onlardan şifrelenmiş bilgi almak için güvenli HTTP’yi birleştirerek bu kullanıcıları desteklemeye özel bir önem vermiştir.Ürünümüz kurumsal güvenlik duvarının her iki yanında da işlev gösterir. Bu, mobil çalışanların ihtiyaç duydukları verilere erişmelerine imkân tanır ve müşterilerin, iştiraklerin, ortakların ve tedarikçilerin sizinle çalışmak için ihtiyaç duydukları bilgilere erişmelerini sağlar.

KOŞUL 9: ÖLÇEKLENEBİLİRLİK

“Binlerce kullanıcı ve yüksek hacimli eşzamanlı talebin” desteklenmesi için ölçeklenebilirliğin sağlanması amacıyla etkili bir kurumsal portal yazılımının, “işlemlerin çoğunluğunun bir sunucuda yürütülen orta kademeli bir uygulamada gerçekleştiği”, çok katmanlı bir mimariye dayalı olması gerekir.

DNA Portal bu gereği, bilgiyi alıp, bunu orta kademeye yerleştiren ve kullanıcı ön yüzünde İnternet tarayıcısıyla dağıtan çok katmanlı bir mimari ile karşılamaktadır. Bu mimari, DNA Portal’ın onbinlerce kullanıcıyı ve gerçek anlamda sayısız iş zekası nesnesini desteklemesine imkan tanımaktadır.

DNA Portal, kurumların ihtiyaçlarını karşılamak için müşterilerin talep ettikleri sağlam, yaygın, hızlı ve yük dengeli bir mimari sunmaktadır. DNA Portal’ın sağladığı hizmetlerinden her biri artan talebi desteklemek için kopyalanabilmekte ve sistemi neredeyse sınırsız bir şekilde ölçeklenebilir hale getirmektedir.

DNA Portal’ın mimarisi aşağıdaki çoklu ölçeklenme boyutlarına sahiptir:

  • Onibnlerce son kullanıcıyı destekleme
  • Binlerce kaynaktan içerik oluşturma
  • Terabaytlarca veri işleme
  • Coğrafi olarak dağılmış sunucuları ve kullanıcı topluluklarını entegre etme

KOŞUL 10: MOBİL ÖZELLİKLER

DNA PORTAL, size her yerden ve her zaman kolay ve eğlenceli bir kullanıcı deneyimi yaşatmak üzere tasarlanmıştır.

İster bir bayi portalı kurun, isterseniz de kurumsal bilgilerinize erişmek için bir intranet tasarlamış olun, tüm web-mobil cihazlarınız, tabletleriniz üzerinden istediğiniz bilgi ve belgelere anında erişebilirsiniz.

Sadece Portal alt yapımız değil DNA LMS – Eğitim Yönetim Sistemimiz de mobil uyumlu olarak sunulmaktadır.

Ayrıca mobil uyumlu içeriklerimize de buradan göz atabilirsiniz!

DNA PORTAL Mobil Uyumlu

DNA Portal: Kurum İçi İletişim / Eğitim Portalı Tüm Ortamlarda (Masaüstü-Tablet-Akıllı Telefon) Sorunsuz Çalışır

KOŞUL 11: OYUNLAŞTIRMA

Oyunlaştırma en basit haliyle oyun oynama dışında kalan her türlü etkinliğin, daha eğlenceli ve merak uyandıran bir şekilde yapılmasıdır.

DNA EROS Oyunlaştırma (Gamification) Platformu, DNA Portal ve DNA LMS içinde paylaşılan her türlü içeriğin, portal üyesi veya üyesi olmayan kullanıcılar ile etkileşimini arttırmayı hedefler.

Amacımız ortalama katılım-izleme-etkileşim oranını, en az %50’ye yükseltmektir.

DNA EROS Oyunlaştırma (Gamification) Platformu modüler yapısı sayesinde, pek çok kurumsal iş sürecinize entegre edilebilir. İhtiyaçlarınız arttıkça, zamanla istediğiniz yeni süreçleri kurumsal oyunlaştırma platformunuza ekleyerek sisteminizi büyütebilirsiniz.

DNA EROS, sunduğu esnek entegrasyon seçenekleriyle ister size ait yazılımlar, ister paket çözümlerle eğitim, CRM, müşteri ilişkileri, çağrı merkezi gibi kurumsal süreçlerinizle bütünleşik çalışır.

SONUÇ

Kurumsal portallara ilişkin yukarıda ele aldığımız ön koşulların, BT yöneticilerinin seçim yapmalarını kolaylaştıracağını ümit ediyoruz. Kurumsal portal yazılımı için DNA Portal’ı tercih etmeniz, yukarıda anlatılan koşullar için, portal yazılımımızın öne çıkan özellikleri size zaman, kaynak ve en nihayetinde maliyetlerde büyük oranda tasarruf ettirecektir.

DNA Portal’ın Kullanıldığı Bazı Projeler

Comments are closed.